Business Analyst Interview Questions And Answers – Downloadable PDF

Business Analyst Interview Questions and Answers

We have put together a business analyst interview questions and answers PDF.

This should help you prepare thoroughly for any interview questions that you are asked when being interviewed.

If you haven’t read the preparation article concerning interview questions, take a look at it first: 3 Major Tips When Preparing For Business Analyst Interview Questions we suggest you read through that first before going through the questions in the PDF.

We have made the questions downloadable so that you can view them on any portable device. This will give you the flexibility to go over the questions where ever you are.

The list of questions are not exhaustive so you can check back for any updates, if we have any you will find them here.

It is also advisable to do further research so that you bolster up your understanding for each question.

So let’s begin shall we?

(1) Question: Tell me the importance of a flow chart?

Answer: The flow chart gives a clear graphical representation of an implemented process. This makes the system simple to understand for all persons involved in the project.

(2) Question: Explain briefly the use case model?

Answer: The use case model requires a use case diagram. It describes the business environment. It’s primary goal is to show the series of events and actions within any given process that will be performed by an actor.

(3) Question: What is UML modeling?

Answer: UML in full means Unified Modeling Language. It is the industry standard language for constructing, visualizing and documenting the different components within a system.

(4) Question: What is the significance of using an Activity diagram?

Answer: The activity diagram is important because it gives an outline of the work flow within the business as well as the activities and action completed.

For instance with a company, there is likely to be more than one department. In such a case each department, will have different access levels to the system.

So if there’s a Medical, HR and Accounts team they will only have access to screens that relate to each.

The activity diagram will highlight the differences within the departments which will be very helpful for developers when they are designing and coding.

(5) Question: What are the different types of diagrams and what do you know about them?

Answer: Use case diagram (see answer above), activity diagram (see answer above), Collaboration diagram.

A collaboration diagram, also called a communication diagram or interaction diagram, is an illustration of the relationships and interactions among software objects in the Unified Modeling Language (UML). The concept is more than a decade old although it has been refined as modeling paradigms have evolved.

(6) Question: Tell me what you understand about an alternate flow in use case?

Answer: This is the flow that will come into action, when there is a failure in the use case system where the expected results haven’t come to fruition.

(7) Question: What is an exception flow in a use case?

Answer: This is a flow that accounts for an unexpected or unusual result within the application process.

The exception will be handled according to its designed flow.

(8) Question: What are extends and includes within a use case?

Answer: An include is where a specific action has to take place. An extend is an action that may not necessarily take place.

(9) Question: What documents are used for use cases?

Answer: There are 2 documents:

FRD (functional requirement document)

SDD (system design document) which can also be called TRS (Technical requirements specifications)

(10) Question: What does a Business Analyst do, what are their Roles and responsibilities?

Answer: The most important responsibilities of a business systems analysts are as a communication conduit between the stakeholders and the team

Related: What does a business analyst do?

(11) Question: What are some of the common tools that a business Analyst uses?

Answer: The common tools that can be used by a business analyst are MS Visio, MS word, MS Excel, Power point, Quality center/test director MS Project. There may be tools that are client specific also, but these will be supplied the client.

Tweet This Post – Click Here <<<<

(12) Question: What documents should be delivered by a Business Analyst?

Answer: The documents that a business analyst should deliver are “functional specification documents, technical specification documents, Requirements traceability, BRD (business requirements document), Use case diagrams and Business flow documents.

(13) Question: What is a Use Case diagram used for?

Answer: The use case diagram defines the role of each actor that is associated to a particular role or system. A use diagram is also a behavioral diagram and a part of UML.

An example of this is an “Order Management” as the main function, in such a case the person that is given the order is an actor.

Download the questions and answers here right click save as. You can read them on your tablet, mobile phone, e-reader device or anything else that can read PDF documents.

(14) Question: How do you normally gather Requirements from end user?

Answer: If there are a lot of end-users, then a workshop method can be used for the requirements collection. The business analysts can carry out face-to-face interviews if there are not a lot of end users.

Related: A look at the business analyst certification processes

(15) Question: What is the difference between Business Analyst & System Analyst?

Answer: The business analyst must understand IT and also has to understand the stakeholders needs.

A systems analyst has the ability to look at a program or utility and see the code. They can go in and pinpoint where changes need to be made.

(16) Question: Can you tell me difference between Business Analyst and Business Analysis?

Answer: A Business Analyst acts as a liaison between business people who have business problems and technology people who know how to create automated solutions.

BA Questions and answers PDF

Business analysis are the skills that are need to carry out the job of a Business analyst.

Check back for updates!

<<<<< “Click on the PDF image” or “here“, To download all the Questions and answers, great for reading on your digital device or kindle “our compliments”.

Share this valuable resource with your friends by “tweeting, All the best!

BA interview course

More Informative Posts:

36 Responses to “Business Analyst Interview Questions And Answers – Downloadable PDF”

  1. […] you haven’t looked at the post: Business analyst interview questions and answers – Downloadable PDF to get see questions and answer and you can also download them to use at your […]

  2. Leonia says:

    (8) Question – the meaning is swapped for extend and include.

    Should be:

    Answer: An include is where a specific action has to take place. An extend is an action that may not necessarily take place.

    • admin says:

      Thanks for that, very much appreciated Leonia. If you are interested in writing for my site I will be happy to have you. Thanks again!

  3. Mohammed Basheer says:

    Dear Admin, this site is really fantastic , thanks and congrats.
    Regards,Basheer

  4. Smitha says:

    Very useful and has short, crisp n relevant terms.

  5. aman says:

    Hi this is very useful site esp for beginners, gives you relevant knowledge

  6. Sheila says:

    Am unable to download the PDF question file, pls email to me

    Thanks

  7. Samir says:

    Really a nice set of collection. Nice Blog
    I have collected a good set of questions also. people may find this one helpful also

    technoscrum.blogspot.in/2013/09/business-analyst-interview-questions.html

  8. santhosh yadav says:

    Am unable to download the PDF question file, pls email to me

  9. Beenie says:

    Hi I liked the page on facebook but still could not get access to the PDF. Can you email this to me too please?

    Thanks,
    Beenie

  10. I have been surfing on-line more than 3 hours today, but I never found any
    interesting article like yours. It is beautiful price enough for me.
    In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web
    will likely be much more helpful than ever before.

  11. Raksha says:

    That was quite intriguing. I was not able to download the PDF file either. Can you please mail it to my id. Thanks

  12. sunitha says:

    Hi, I liked the page on facebook but still could not get access to download the PDF. Can you email this to me please?

    Thanks,
    Suni

  13. meltoms says:

    Hi

    I too am not able to get the pdf.Can you please send it to my email.

    Thanks
    meltoms

  14. Chuck And Eddies says:

    Very good write-up. I certainly love this website.
    Stick with it!

  15. nisha says:

    Hi, can you please tell at what stage of business analysis BRD is prepared??

    Thanks in advance

  16. Rishi says:

    Thank you for these valuable questions. Could you please provide Q&A on SDLCs?

  17. Laxmi says:

    Hi.
    I am unable to download the PDF. Can you please email it to me.

    Thanks,
    Laxmi

  18. Jen says:

    I am not able to download please email

  19. Nilam says:

    Hi this documents looks very promising however i am not able to download this even after liking it on facebook. Please mail me on “shahnilam14@gmail.com”

  20. Toms says:

    Very well articulated..pls send me a pdf file

  21. alkash ghai says:

    Hi this documents looks very promising however i am not able to download .Please email it to alkash.ghai@gmail.com

  22. […] In general, we must bear in mind the supreme reason for getting involved is because it’s the right thing to do. Just as we pride ourselves on the quality of goods and services we provide to our clients and clients, we ought to pride ourselves on our neighborhood involvement as well. If you your interested in the BA profession check out some BA interview questions here […]

  23. Rajkumar says:

    Am unable to download the PDF question file, pls email to me

  24. Rajkumar says:

    hi i am not able to download the pdf file even after liking it in facebook..please mail it to me.

  25. hik says:

    Hi Admin,

    Couldnot download pdf from FB page. can you please email??

    Thanks in advance!

  26. kawtar naji says:

    Hi,

    I couldn’t open the pdf file can you please email it to me.

    thank you

  27. Sheila Crosby says:

    Hi I click the like button but the PDF file did not open. Can you please email the information.

    Thank you

  28. Vikram says:

    Hello,

    I liked the page and followed the instructions. However, can not download the pdf. Can you please mail me the same?

    Vikram N.

    vikramkumar.n@gmail.com

  29. Anjana says:

    Hi,

    Can you please mail me the pdf , unable to open the same.

    Thanks..

  30. Naveen N Shurpalekar says:

    Hi,

    I was unable to download the file from the FB page. Could you please mail it to me.
    Highly appreciate the work you are doing. :)

  31. Suri says:

    This is fantastic site for me make reference with interviewing BA job tomorrow. Thank for sharing.

Back to Top